Opis produktu
Schładzarka szokowa 7XGN 1/1 HENDI
– Urządzenia służące do szybkiego schładzania lub zamrażania przygotowanych potraw
– Obudowa zewnętrzna oraz komora wewnętrzna wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej
– Komora wewnętrzna z zaokrąglonymi narożnikami ułatwiającymi czyszczenie
– Komora z prowadnicami na GN 1/1 i blachy piekarnicze 600x400 mm
– Izolacja o grubości 60 mm z poliuretanu, wtryskiwana pod wysokim ciśnieniem, co gwarantuje wysoki współczynnik izolacji termicznej
– Górna pokrywa zdejmowana
– Automatycznie domykające się drzwi z uszczelką magnetyczną
– Elektroniczny panel sterowania i kontroli danych
– Sonda w zestawie
– System schładzania/zamrażania wymuszony wentylatorem
– Bezproblemowa praca w temp. otoczenia do 43°C i wilgotności względnej powietrza do 65%
– Czynnik chłodniczy: R404a/R507
– Możliwość schładzania od 70°C do 3°C (90 min), od 70°C do
18°C (240 min) lub w określonym czasie bez podania końcowej temperatury
– Regulowane nóżki ze stali nierdzewnej
– Pojemność komory: 7x GN 1/1 lub 7x blach 600x400 mm
– Wymiary wew. komory: 610x410x(H)760 mm
– 7 par prowadnic z odstępem co 105 mm
– Wydajność przy schładzaniu do 3°C: 25 kg
– Wydajność przy zamrażaniu do -18°C: 20 kg
– Waga: 90 kg
Szybkie schładzanie od 90°C do 3°C
Proces ten pozwala obniżyć temperaturę przygotowanej
żywności do bezpiecznej wartości 3°C w odpowiednio
krótkim czasie, zgodnie z normami HACCP.
Odpowiednia szybkość schładzania pozwala na redukcję
szybkiego namnażania się bakterii w zakresie temperatury
niebezpiecznej od 65°C do 10°C. Dzięki szybkiemu
schładzaniu potrawy zachowują jakość, kolor i zapach
oraz wydłuża się okres ich przechowywania.
Szybkie zamrażanie od 90°C do -18°C
Potężny system chłodzenia i wdmuchiwanie zmrożonego powietrza do
komory sprawia, że temperatura wewnątrz produktów spożywczych
spada szybko do -18°C. Dzięki temu unika się powstawania dużych
kryształów lodu, uszkadzających strukturę wewnętrzną produktów.
Efektem szybkiego zamrażania jest powstawanie dużej liczby niewielkich
kryształów, co pozwala na zachowanie pierwotnych właściwości
żywności: smaku, koloru, konsystencji i wartości odżywczych
oraz wydłużenie okresu ich przechowywania.