Tłusty czwartek czyli prawie wszystko o pączkach
Pączki - czyli słodka tradycja na koniec Karnawału. Przeczytaj jak to można urządzić.
Wraz z końcem lutego żegnamy się także z karnawałem. To pożegnanie jest jednak wyjątkowo słodkie i w tym roku przypada na 24.02. Mowa oczywiście o tłustym czwartku, święcie pączków, faworków i innych cukierniczych wyrobów w hurtowych ilościach.
Ten lutowy festiwal kalorii wymaga od właścicieli lokalów gastronomicznych nie tylko przygotowania atrakcyjnego, słodkiego menu, które wyróżni się na tle innych, ale także odpowiedniego przygotowania kuchni i przemyślanego marketingu.
Czym zaskoczyć klientów w tłusty czwartek?
- Nie musimy wprowadzać do oferty dwudziestu smaków pączków. Lepiej wybrać o kilka, ale ciekawych, dopracowanych i przyciągających uwagę połączeń. Oczywiście warto przygotować klasyczne pączki z domowej roboty marmoladą, które co roku zyskują największą popularność na rynku, ale resztą opcji możemy dowolnie się bawić i eksperymentować. Pączki o smaku szarlotki, grzanego wina, rafaello, brownie z malinami czy masła ciasteczkowego z pewnością uśmiechną się do każdego smakosza.
- Coraz więcej osób w Polsce przechodzi na dietę roślinną. Większość receptur na pączki zawiera mleko, masło i jajka, więc nie będzie odpowiednia dla wegan. Warto zadbać o inkluzywność wszystkich klientów i przygotować także wegańskie opcje, które mogą być równie pyszne jak te tradycyjne.
- Ciekawą odmianą będzie wprowadzenie do oferty hiszpańskich pączków z sosem czekoladowym, czyli churrosów. To tłusty wypiek w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy, wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej i smażonego w wysokiej temperaturze ciasta. Churrosy wyglądają i smakują zupełnie inaczej niż ich polskie odpowiedniki, a co za tym idzie, zaintrygują amatorów nowych smaków.
- Innym pomysłem jest przygotowanie nie tylko słodkich, ale także wytrawnych pączków. Są one rzadko spotykane, szczególnie w tłusty czwartek, a wśród klientów z pewnością znajdą się fani słonych przepisów oraz osoby, które od rana zdążyły zasłodzić się już tradycyjnymi wyrobami. Chilli con carne, konfitura z cebuli, szpinak z fetą - ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Co warto mieć w kuchni, aby być gotowym do celebracji Tłustego Czwartku?
Miesiarka do ciasta (ZOBACZ) – specjalistyczny przyrząd do przygotowania ciast drożdżowych, ciężkich, wymagających odpowiedniej mocy przerobowej. Warto tutaj wspomnieć, że mikser planetarny, który często mylony jest z miesiarką, a z nazwy swej może sugerować niezwykłe moce - może nie dać rady z ciężkim ciastem wyrabianym w dużych ilościach. Wracając do miesiarki – sprzęty te mają różne pojemności, więc ich zakup należy dobrze przemyśleć tak, aby ich wielkość była odpowiednia do ilości wyrabianych produktów, a wtedy będzie i ergonomicznie i ekonomicznie dla użytkownika. Ten sprzęt występuje też w 2 odmianach – ze stałą lub wyjmowaną dzieżą. W tej drugiej wersji miesiarka jest łatwiejsza w użytkowaniu oraz czyszczeniu, ale wiąże się to też ze znacznie większym wydatkiem. Wydatek ten jednakże jest w pełni uzasadniony jeśli sprzęt wykorzystuje się często i intensywnie co dookreśla charakter naszej działalności i oczywiście zamiłowanie do konkretnych smakołyków.
Smażalnik do paczków (ZOBACZ) – na rynku jest wiele modeli różniących się przede wszystkim wydajnością i wielkością. Przy zakupie należy więc sugerować się jak powyżej częstotliwością użytkowania oraz ilościami, które mają wyjść spod produkcji. Jeśli sprzedaż pączków jest okazjonalna, to wystarczy mniejszy sprzęt i nie trzeba inwestować w duże specjalistyczne maszyny.
Akcesoria do szprycowania (ZOBACZ) – tutaj należy wspomnieć o workach i odpowiednich końcówkach. Można też zainwestować w specjalistyczną nadziewarkę do pączków, która znacznie ułatwia i przyśpiesza cały proces. I tutaj mała sugestia od nas :) - im więcej farszu, tym pączek będzie smaczniejszy, jednak zawsze to kwestia gustu i tak naprawdę warto wypracować dosłownie złoty środek w tym temacie. Wtedy klient wróci do nas także po inne smakołyki kojarząc nas z powyższą zasadą.
W naszym sklepie znajdziesz też sporo kuchennych przyborów (ZOBACZ), które mogą okazać się przydatne przy produkcji pączków takie jak noże do ciasta, wybieraki, pojemniki na ciasto, skrobki cukiernicze, szpatuły, a także wiele innych, które spodobają się indywidualnemu użytkownikowi dla jego wyjątkowych słodkich kreacji.
Smacznego :)
Pozdrawiamy
Gastro Market