
Pistolet wędzarniczy na warsztacie
W ostatnim czasie sprzedażowym, ale i wokół nas, wśród użytkowników, zauważyliśmy zwiększoną popularność pistoletów wędzarniczych. Postanowiliśmy przyjrzeć się tematowi i przetestować jedno takie urządzenie, by pomóc podjąć decyzję potencjalnym Klientom.
Na warsztat wzięliśmy PISTOLET MARKI HENDI kod 199992. Jest to małe kompaktowe urządzenie zasilane bateriami AA, bardzo solidnie wykonane i proste w użytkowaniu. Celem przetestowania optymalnego wykorzystania sprzętu posłużyliśmy się również KOPUŁKĄ SZKLANĄ kod 199978, a dla zintensyfikowania doznań zmysłowych wykorzystaliśmy ZREBKI ZAPACHOWE Z DREWNA DĘBOWEGO kod 199695 o gramaturze 250 g.
Słysząc głos koneserów takiej obróbki żywności, śpieszymy z wyjaśnieniem, iż nie jest to typowe wędzenie, a jedynie odymianie produktów czy gotowych potraw, które sprawia, że smakują one „jak wędzone”. Jest to trochę takie nieszkodliwe, a jakże efektowne i szybkie do przeprowadzenia "oszustwo" smakowe.
Poczynając od samego uruchomienia urządzenie – nie jest ono wyposażone w baterie, tak więc trzeba się w nie zaopatrzyć, aby od razu po zakupie móc się cieszyć możliwością wędzenia. Jak działa sprzęt? Z pełną odpowiedzialnością uczciwego sprzedawcy można dookreślić działanie urządzenia jako niesamowicie proste. Po zamontowaniu baterii oraz wężyka będącego w zestawie, należy umieścić wędzarnicze zrębki zapachowe (zaledwie niewielką ilość) na siatkę znajdującą się w górnej części urządzenia. Następnie włączamy pistolet celem spowodowania tzw. cugu (warunek zajęcia się zrębków ogniem) i podpalamy zrębki. Warto to zrobić dłuższą zapałką ponieważ rozpalenie wiórków chwilę trwa i będzie to wygodniejsze, bez ryzyka poparzenia. Po ich rozpaleniu dym zaczyna wydobywać się niemalże do razu przez wężyk. I tutaj pomocna jest kopułka, pod którą umieszczamy danie przygotowane do uwędzenia. Lekko ją podnosimy i umieszczamy wężyk czekając aż wypełni się całkowicie dymem. Zostawiamy danie pod kopułką na około 5 minut, w tym czasie danie „przejdzie” zapachem dymu, a my możemy się cieszyć aromatem tak przygotowanej potrawy.
Co można wędzić? Właściwie wszystko, od gotowych dań po sery, wędliny, kiełbasy, gotowane warzywa, a nawet warto przygotować w ten sposób drinki, szczególnie whisky, rum. Mamy wówczas ucztę dla koneserów. Ważne także, iż powyższy efekt można subtelnie zmieniać używając różnych zrębków wędzarniczych. Bogata ich gama również dostępna w naszym sklepie.
Reasumując, ze względu na uzyskany efekt smakowy, zapachowy, ale i walory dla oczu oraz łatwość urządzenia w obsłudze oraz stosunkowo niską cenę, naszym zdaniem PISTOLET WĘDZARNICZY to ciekawa propozycja, zarówno dla restauratorów, jak i do użytku domowego.
POLECAMY!
Produkty przedstawione w tym artykule znajdują się pod poniższymi linkami: