Warnik na warsztacie
Tym razem na warsztat postanowiliśmy wziąć nowy model warnika marki Hendi – Concept Line kod 211465.
Jest to wersja 18 litrowa, najczęściej wykorzystywana przez firmy cateringowe i restauracje z racji optymalnej pojemności. Warnik ten nie jest w żadnym razie dziełem przypadku, albowiem zaprojektowany został z pełną starannością i wiedzą na temat funkcjonalności urządzeń kuchennych. Autorem jest Robert Bronwasser – holenderski projektant mebli, zaproszony do współpracy przez właścicieli marki Hendi.
Bez wątpienia w efekcie końcowym warnik wyróżnia się designem wśród swoich konkurentów. Model, który trafił do nas jest matowy, w kolorze czarnym. Wyróżnia się kilkoma detalami jak kranik, pokrętło termostatu, przycisk włącznika. Choć w branży urządzeń kuchennych „nie szata zdobi człowieka” ten model prezentuje się wyjątkowo ładnie, elegancko, choć z widocznym nowoczesnym rysem, który niewątpliwie będzie zwracał uwagę.
To kolejny atut, jeśli komuś zależy na profesjonalnym, ale i efektownym urządzeniu bufetu hotelowego.
Sam warnik jest lekki i łatwy w obsłudze, posiada pokrywę typu „twist look”, nie kapiący kranik – nie ukrywamy obecnie standard na rynku, wskaźnik poziomu wody i tackę ociekową mocowaną przy pomocy magnesu. Ostatnia cecha produktu to bardzo praktyczne rozwiązanie, gdyż ogranicza do minimum przesuwanie się urządzenie na stole. Niestety tacka ta ma także swój słabszy punkt jakościowy – w codziennym częstym używaniu może ulec zarysowaniom i po dłuższym czasie powyższe odejmuje estetyki urządzeniu, jednakże wynika to z faktu największego zużycia tejże części i dzieje się w większości urządzeń tego typu.
Odległość tacki od kranika to 11 cm czyli wystarczająco dużo, aby zmieśił się tam standardowy kubek (zazwyczaj jego wysokość to 9 cm), nie mówiąc już o filiżankach czy szklankach.
Warnik przy pełnym napełnieniu nagrzewa się około 20 do 25 minut i w momencie zagotowywania wody nieco szumi, podobnie jak czajnik elektryczny. Po zagotowaniu wody utrzymuje zadaną temperaturę, co jakiś czas załączając grzałkę do podtrzymania temperatury. Pokrętło z regulacją jest bardzo czytelne, z podziałką co 10℃ w przedziale od 30 do 100 ℃, regulacja jest bardzo płynna. Dzięki temu rozwiązaniu w warniku można podgrzewać gotowe napoje, a nawet wino w chłodne, jesienne i zimowe wieczory.
Urządzenie, które testowaliśmy ma pojedyncze ścianki, co w praktyce oznacza, że nagrzewają się one dość mocno podczas pracy, zatem przy maksymalnej temperaturze trzeba uważać, aby nie ulec poparzeniu. Jeśli ktoś chce uniknąć tego efektu, gdy na przykład urządzenie zostaje umieszczone w ogólnodostępnym także dla dzieci miejscu, to lepiej jest zakupić warnik z podwójnymi ściankami, ale niestety jest to już większy wydatek.
Podsumowując – jeśli ktoś szuka dobrego jakościowo oraz efektownego warnika, to jest to pozycja niewątpliwie godna polecenia. Testowaliśmy go dla naszych Klientów przez 2 miesiące i działał bez zarzutu, przy okazji ciesząc oko swoją estetyką i designem.
Prezentowany warnik znajdziecie w naszym sklepie internetowym ZOBACZ ->>>