Stół roboczy na warsztacie
Marka Revolution szczyci się nową serią stołów roboczych wykonanych ze stali, przeznaczonych do gastronomii, laboratoriów, użytkowników prywatnych itp. Ponieważ lubimy znać nasze produkty dla potencjalnego klienta, a także niemiłe nam przykre niespodzianki, jakie mogą się wiązać z nieprzetestowanymi jeszcze w praniu produktami, wolimy przyjrzeć się tego typu nowościom szczególnie. Stąd pomysł na obróbkę warsztatową stołu w naszych niemalże laboratoryjnych warunkach :).
Revolution wypuściła grupę produktów z półką i bez półki o szerokościach od 600 mm do 1800 mm. Są to wymiary najchętniej kupowane przez właścicieli restauracji, firm cateringowych, a nawet prywatnych garaży – bo i tak możliwe jest wykorzystanie powyższych mebli. Stoły produkowane są poza Europą co przekłada się na ich cenę – znacząco niższą niż rodzimych produktów oferowanych przez Polgast lub Stalgast. Druga strona tegoż medalu to mniejsza dbałość o detal i wygląd, choć nie traci na tym funkcjonalność produktu. Z tego właśnie powodu można mówić o powyższych produktach jako o wersjach niskobudżetowych dla tych klientów, którzy aspekt użytkowy przedkładają nad wysoce estetyczny.
Stół przyjechał do nas w szarym opakowaniu kartonowym, bez dodatkowych zabezpieczeń, co jest dość ryzykownym sposobem wysyłki ponieważ naraża wysyłającego na potencjalne uszkodzenia produktu w transporcie. Sam stół jest solidnej konstrukcji, ale nie oznacza to że jest odpory na „traktowanie” przez firmy kurierskie. Zgłosiliśmy ten fakt do producenta, który obiecał się temu przyjrzeć.
Na warsztat wzięliśmy konkretnie model z półką i rantem o szerokości 800 mm. Stół przyjeżdża w częściach, rozłożony i samemu trzeba go skręcić. Dostajemy blat, półkę oraz nogi w oddzielnym opakowaniu (znajduje się ono w opakowaniu zbiorczym) i zestaw montażowy w plastikowym opakowaniu przypominającym flakonik popularnego leku przeciwbólowego :) – to niewątpliwie pomocowy zestaw montażowy. Znajdują się w nim śrubki, klucz imbusowy oraz jednokartkowa, zatem niestraszna instrukcja. Blat stołu pokryty jest folią ochronną, która ma zabezpieczać przed zarysowaniami podczas transportu – dla równowagi dla opakowania zewnętrznego :).
Samo składanie stołu nie przysparza wielu trudności, najlepiej robić to w 2 osoby, wtedy proces idzie sprawniej, ale jedna osoba też sobie da radę (możliwe, że przy większych gabarytowo stołach jednej osobie będzie jednak trudniej). Podczas montażu półki niestety istnieje spore ryzyko zarysowania nóg stołu, ponieważ według konstrukcyjnego zamysłu producenta, nogi wsuwa się w otwory półki. Przy czterech nogach nie jest możliwe takie nasunięcie, aby metal nie tarł o metal – stąd zarysowania. Taka konstrukcja stołu ma swoją zaletę, stół wydaje się bardziej stabilny, co przy intensywnym jego użytkowaniu staje się funkcjonalnym atutem.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, stół tylko w części wykonany jest ze stali nierdzewnej. Producent ponownie jednakże miał w tym swój zamysł – tę najlepszą część stanowi bowiem blat roboczy, czyli kluczowy element mebla, szczególnie jeśli chodzi o gastronomiczne wykorzystanie stołu. Zatem oszczędność materiałowa przekładająca się na przystępną cenę ma tutaj swoje zdrowe granice :). Reszta to stal galwanizowania. Półka dodatkowo posiada lekką fakturę, na swojej powierzchni nie jest gładka, pewnie intencja była taka, aby mniej widoczne były zarysowania podczas użytkowania. I ponownie – wizualnie może się podobać lub nie, jednak zamysł jest dość logiczny i do przyjęcia. Stół ten ma być bowiem przede wszystkim funkcjonalny i tutaj nie ma się co przyczepić.
Parametry stołu to Jego Wysokość 850 mm, czyli standard wyposażenia typowej kuchni, jest stabilny i ciężki, posiada rant, który zabezpiecza ścianę, ma regulowane nóżki, więc i poziomowanie jest łatwe.
Reasumując, jeśli zatem chcesz mieć stalowy stół z blatem ze stali nierdzewnej, a nie dysponujesz zbyt dużym na niego budżetem, warto się nad powyższą propozycją pochylić, ponieważ pod względem użytkowym jest bez zarzutu. Przyczepić się można tylko do drobiazgów jak wyżej, które nie mają wpływu na jego funkcjonalność.
Przy należytej dbałości o konserwację mebli ze stali nierdzennej – tutaj odsyłamy do naszego wcześniejszego artkułu na ten temat, stół może nam dać satysfakcję z użytkowania przez długi czas.
Opisane stoły znajdziesz tutaj ->>>
Pozdrawiamy
Gastromarket