Pierogarka na warsztacie
Pierogarka HENDI na warsztacie
W okolicy listopada często myślimy już o nadchodzących świętach. Planujemy prezenty, spotkania rodzinne, dania, które pojawią się na świątecznym stole. Szczególne miejsce w menu zajmują pierogi. Choć oryginalnie pochodzące z dalekiego Wschodu, w Polsce stały się tradycyjnym daniem na wigilijnym stole, ale i nie tylko. Obecnie pierogi towarzyszą nam właściwie przez cały rok, szczególnie, że kombinacji smaków jest nieskończenie wiele.
Standardowo punkty gastronomiczne oraz sklepy oferują pierogi wytrawne oraz słodkie. Te najwyższej jakości potrafią dużo kosztować, ze wskazaniem na domowy tradycyjny wyrób. Co zatem jeśli miłośnicy tej potrawy mogliby wziąć sprawy w swoje ręce? Mieć wykwintne, pracochłonne, zdawałoby się, danie z własnej kuchni, wykonane w sposób prosty, a spektakularne, bo profesjonalne w wyglądzie?
I tutaj właśnie pojawia się nasza propozycja – PIEROGARKA ręczna firmy Hendi, która zdecydowanie usprawnia proces wycinania i lepienia pierogów, a efekt może zaskoczyć nawet wytrwanych wyrobników tychże smakołyków.
Postanowiliśmy przyjrzeć się temu urządzeniu i przetestować je dla Państwa.
Pierogarka – kod 230107 – wykonana jest ze stali nierdzewnej, powierzchnia robocza dodatkowo pokryta powłoką nieprzywierającą, ułatwiającą zdejmowanie gotowych wyrobów. Sprzęt pozwala na jednoczesne przygotowanie 5 pierogów o średnicy 80 mm. Ze względu na materiał wykonania sprzęt jest dość ciężki jak na swoje stosunkowo niewielkie wymiary, jednakże ma to przełożenie na walory użytkowe oraz trwałość sprzętu, a i prezentuje się bardzo profesjonalnie. Przy otwartej pierogarce wymiary kształtują się następująco: 470x245x80 mm. Warto nadmienić, że wykonanie sprzętu pozwala na łatwe zadbanie o niego, co w kuchni jest niezwykle ważną jego cechą.
W praktyce…
Przygotowaliśmy ciasto w znanym powszechnie urządzeniu kuchennym, według zapisanego tam przepisu. Podobnie postąpiliśmy z farszem. Pojawiła się myśl, że pierogi to bułka z masłem. Szczególnie z nasza pierogarką. Samo lepienie pierogów faktycznie jest bardzo proste. Z naszego doświadczenia - najlepiej rozwałkować ciasto na pasek pasujący do wielkości wewnętrznej formy pierogowej, tak zwanej powierzchni roboczej, by zminimalizować skrawki do ponownej obróbki. Następnie nakładamy farsz na środek pieroga i zamykamy pokrywę dociskając ją dość mocno. Po otwarciu pokrywy ukazują się naszym oczom pięknie wycięte i ulepione pierogi, które łatwo zdjąć z maszyny. Pozostałe skrawki ciasta usuwamy i odpowiednio dodajemy do kolejnej porcji pierogowej. Jak dla nas rewelacja i spore ułatwienie pracy szczególnie przy sporym wyrobie pierogów.
Kilka słów o cenie sprzętu…
Dla przemysłowego wyrobu domowych pierogów to zdecydowanie propozycja godna polecenia. Tutaj zdecydowanie maszyna jest warta swojej ceny.
Co jednak w przypadku amatorów wyrobu pierogów na własny domowy użytek? Jeśli maszyna będzie w użyciu „od święta”, czy wydatek może wydawać się nieekonomiczną fanaberią? Nie naszym zdaniem - dla domowych wyrobników – smakoszy pierogów – zachętą niech będzie prostota urządzenia i profesjonalnie wyglądające pierogi, które mogą być powodem do dumy, a także uczynić pierogi bardziej codziennym daniem, z możliwością wariacji osobistych smaków.
Kilka szczegółowy technicznych Pierogarki marki Hendi - 470x140x(H)95mm kod 230107 – wg producenta sprzętu:
® Przeznaczona do łatwego przygotowywania jednocześnie 5 pierogów
® Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej ze szczotkowanym wykończeniem
® Uchwyt wykonany z aluminium
® Zawiasy łączące 2 części formy wykonane ze stali nierdzewnej
® Przekładka teflonowa pomiędzy 2 częściami zapewniająca płynną pracę bez ocierania
® Powierzchnia robocza (gniazda formy) wykończona powłoką nieprzywierającą – dla łatwego zdejmowania gotowych pierogów
® Uchwyt na całej długości formy – dla równomiernego nacisku oraz wygodnego użytkowania
® 4 nóżki antypoślizgowe wykonane z gumy
® Maksymalna grubość i średnica pieroga: 21 mm, ø80 mm
® Szerokość „falbanki” pieroga: 8 mm.
® Wymiary otwartej pierogarki: 470×245×80 mm
® Nie nadaje się do mycia w zmywarce
UWAGA: nie należy używać formy bez ciasta – grozi zniszczeniem powłoki.
Nie należy myć powłoki silnymi detergentami i szorstkimi gąbkami.
Maszynę można kupić w naszym sklepie - znajdziecie ją pod tym linkiem ->>>>