Pakowarka próżniowa na warsztacie.
Pakowarka próżniowa listwowa marki Revolution – test.
Pakowanie próżniowe w lokalach gastronomicznych oraz w gospodarstwach domowych staje się coraz bardziej popularne. Powodów powyższego jest kilka. Najważniejsze – pozwala ono na przedłużenie przydatności potraw do spożycia nawet do 5 razy dłużej niż w normalnych warunkach bez konieczności ich mrożenia, co zdecydowanie usprawnia gospodarowanie żywnością oraz naszym czasem. Kupujemy czy nawet produkujemy zatem jednorazowo nieco więcej bez ryzyka, że nie spożytkujemy jedzenia przed utratą jego jakości, a jednocześnie dania są natychmiast dostępne do spożycia bez konieczności obróbki związanej z rozmrożeniem. Powyższe jest zgodne z ważnym obecnie nurtem zero waste. Obok najważniejszego, pakowanie próżniowe przydaje się też przy gotowaniu sous vide, gdzie produkty gotowane są w niskich temperaturach właśnie w specjalnych workach, zapakowane próżniowo. Zatem jest to składowa innego procesu, który zyskuje na popularności z uwagi na niesamowite wrażenia kulinarne i wartości odżywcze potraw tak przygotowanych.
W odpowiedzi na zapotrzebowanie jak wyżej producenci mają pole do popisu tworząc urządzenia tego typu. Na rynku są dostępne pod względem technologicznym dwa rodzaje urządzeń – pakowarki komorowe oraz pakowarki listwowe. O ile pierwsze są bardziej wykorzystywane w dużej gastronomii z uwagi na większe możliwości przerobowe i wygodę wówczas w użytkowaniu, to pakowarki listowe doskonale sprawdzają się zarówno w dużej, jak i małej gastronomii, w tym w warunkach gospodarstw domowych.
Słuchając obecnych trendów wzięliśmy na warsztat pakowarkę listwową marki Revolution kod 975367, wyposażoną w listwę zgrzewającą o długości 31 cm. Z profesjonalnych pakowarek w naszej ofercie ten model posiada najkorzystniejsza cenę, a patrząc na jakość wykonania wydaje się być ciekawą opcją do rozważenia przy zakupie.
Jak wcześniej wspomniano, pakowarki listwowe rekomendowane są do małej gastronomii czy do użytku domowego, gdzie konieczność pakowania jest sporadyczna.
Sprzęt, który testowaliśmy jest wykonany solidnie i jego obsługa jest prosta. Minusem jest to, że panel sterowania opisany jest tylko w języku angielskim. Jednakże wydaje się to przeszkodą tylko na początku użytkowania, przy praktyce nie powinno to już sprawiać trudności.
Bardzo przydatną funkcjonalnością pakowarki jest przycisk szybkiego startu umiejscowiony na rączce, który znacznie ułatwia pracę.
Kolejną zaletą jest długość listwy 31 cm, która pozwala na używanie większości worków oferowanych na rynku. Dla przykładu pakowarki marketowe często posiadają listwę zgrzewającą krótszą, co nieco ogranicza pole manewru przy wyborze wielkości worków.
Pakowarka posiada możliwość pulsacyjnego wytwarzania próżni, która ułatwia pakowanie delikatnych produktów i zapobiega ich nadmiernemu zgniataniu czy uszkodzeniu potraw. Funkcja ta pomaga również przy pakowaniu soczystych produktów, by uniknąć w ten sposób wysysania soków.
Sam proces pakowania jest bardzo prosty. Należy odpowiednio przyłożyć worek z zawartością do listy zgrzewającej, tak by końcówka worka znalazła się dokładnie w komorze próżniowej, zamknąć pokrywę pakowarki i lekko ją docisnąć. Uruchomienie przycisku START powoduje rozpoczęcie procesu zgrzewania, w ustawieniach automatycznych trwa to około 9 sekund. Po zakończonym cyklu pakowarka sygnałem dźwiękowym informuje, że pakowanie zostało zakończone.
Maszyna działa wydając charakterystyczny warkot, co przy większej ilości wykonywanego procesu pakowania może być nieco męczące.
Warto wiedzieć:
Aby pakować próżniowo potrawy płynne, np. zupy, gulasze i zapiekanki, należy zamrozić je wstępnie w naczyniu albo tacce na lód. Po zamrożeniu i zapakowaniu próżniowym opatrzyć etykietą i odłożyć do zamrażarki. Pakowarka listowa nie nadaje się do pakowania produktów płynnych.
UWAGA: Podczas sprawdzania – poprawny zgrzew powinien być przezroczysty. Jeśli zgrzew jest niejednolity, niekompletny, pomarszczony, biały albo mleczny, usunąć zgrzany fragment i przeprowadzić proces zgrzewania ponownie.
Do pakowarki listwowej należy używać wyłącznie worków moletowanych, o czym możesz przeczytać na naszym blogu TUTAJ->>>
Podsumowując, pakowarka Revolution jest dobrą opcją zakupu dla małej gastronomii lub użytku domowego. Sprzęt jest w miarę szybki, kompaktowy, intuicyjny w użytkowaniu oraz dobrze wykonany. Cena jest wyższa od modeli marketowych, ale naszym zdaniem inwestycja opłaca się, by mieć solidną pakowarkę na lata.
Produkt możesz kupić w naszym sklepie TUTAJ ->>>
Pozdrawiamy
Gastro Market