Gofrownica na warsztacie
W cyklu postów „Na warsztacie” tym razem postanowiliśmy przyjrzeć się profesjonalnej gofrownicy marki Revolution. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pysznych, chrupiących i pachnących wakacjami gofrów. Testowany przez nas model figuruje na rynku już ponad dwa lata. Prosta, intuicyjna obsługa sprawia, że cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, szczególnie wśród profesjonalistów. Pozwala przygotować jednocześnie dwa prostokątne gofry o tradycyjnych wymiarach 17x10,5 cm, spotykanych w większości lokali gastronomicznych.
Zalety gofrownicy profesjonalnej
Posiada wysoką moc, dzięki czemu szybko się nagrzewa, a czas przygotowania gofrów ulega odpowiedniemu skróceniu. Stwarza optymalne warunki dla uzyskania chrupiącego i wypieczonego ciasta
Doskonale sprawdza się przy wielogodzinnym, nieustannym użytkowaniu, jest idealnym wyborem do wszelkiego rodzaju punktów z jedzeniem, kawiarni oraz cukierni
Do sprzętu dołączony jest specjalny, poręczny widelec, który służy do wyciągania gorących gofrów. Dzięki niemu ciasto bez żadnego problemu odchodzi od powierzchni gofrownicy, a przygotowywanie posiłku jest bezpieczne i wygodne
Odznacza się wysoką jakością, a także trwałą i solidną konstrukcją
Jest niezwykle prosta i intuicyjna w obsłudze. Wystarczy włączyć ją do prądu, a następnie ustawić temperaturę podaną w wybranym przepisie
Przepis na gofry
Internet oraz książki kucharskie pełne są różnorodnych przepisów na gofry. Belgijskie, maślane, czekoladowe, wytrawne… Testując gofrownicę wypracowaliśmy nasz ulubiony! Przywodzi na myśl upalne, letnie. Ciasto wychodzi pyszne, słodkie i chrupiące - niczym z nadmorskiej budki!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 – 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Przygotowanie:
- Rozgrzej gofrownicę do 250 stopni
- W tym czasie przygotuj ciasto, łącząc ze sobą wszystkie wymienione składniki
- Przed rozpoczęciem smażenia posmaruj powierzchnię gofrownicy masłem lub olejem. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwarstwiać i po upływie kilku minut bez problemu odejdzie od powierzchni
- Na rozgrzanym urządzeniu piecz gofry przez 2,5 do 4 minut. Czas przygotowania zależy od indywidualnych preferencji. Im dłużej, tym bardziej chrupiące i kruche będzie nasze ciasto
Propozycje podania
- Dla miłośników owoców, idealne będą gofry serwowane z konfiturą z malin przyprawionych szczyptą chilli
- Na długie, zimowe wieczory najlepiej sprawdzi się mus z truskawki połączony z kardamonem
- Natomiast dla tradycjonalistów doskonałe będzie jabłko z cynamonem, dodatkowo urozmaicone polewą z gorzkiej czekolady
Wskazówka dla lokali gastronomicznych
Wydajność tego modelu jest przystosowana do długotrwałej pracy na wysokich obrotach. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, warto zostawić urządzenie włączone przez cały czas obsługiwania klientów. Przy mniejszym ruchu można skręcić temperaturę, ale nie dopuścić do całkowitego ochłodzenia sprzętu. Dzięki temu zużycie prądu będzie znacznie mniejsze, niż przy nieustannym włączeniu i wyłączeniu gofrownicy.
Czyszczenie urządzenia nie jest skomlikowane
Po wyjęciu ostatniego gofra i całkowitym ostudzeniu sprzętu wystarczy wytrzeć go mokrą szmatką, a następnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Istotne, aby nie myć gofrownicy pod bieżącą wodą, ponieważ może łatwo ulec zniszczeniu.
Często zadawane pytanie, czy gofrownica nadaje się do użytku domowego?
Urządzenie jest stworzone z myślą o lokalach gastronomicznych. Ma bardzo wysoką wydajność i doskonałe parametry. Z pierwszorzędną jakością bezpośrednio wiąże się jednak duże zużycie prądu oraz ciężar i wielkość, które zazwyczaj nie są odpowiednie dla domowej kuchni. Sprzęt waży około 20 kilogramów, zajmuje dużo miejsca, a sam design odpowiada bardziej restauracyjnym standardom.
Jeśli jednak dysponujecie wolną przestrzenią i szukacie sprzętu na miarę profesjonalistów, mimo wszystko warto zainwestować w ten model. Ma nieporównywalnie lepsze właściwości oraz wydajność niż jego tańsze, marketowe odpowiedniki dostępne na rynku.
Podsumowując, profesjonalna gofrownica marki Revolution to niewątpliwie godny polecenia sprzęt. Jest przystępny cenowo, a jednocześnie posiada parametry, które idealnie sprawdzą się w profesjonalnej kuchni i nie tylko.
Gofrownica Revolution kod 212141 - zobacz produkt w sklepie - >>>
Smacznego!
gastromarket.pl :)