Wegetarianizm moda czy stały trend?

20 - 01 - 2021


Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską. Już ponad milion Polaków
całkowicie wykluczyło ze swojej diety mięso, a niemal 1/4 społeczeństwa stanowczo ogranicza
produkty pochodzenia zwierzęcego.
Wbrew powszechnym przekonaniom, mięso nie jest unikalnym źródłem szczególnych składników
odżywczych. Prawidłowo zbilansowana dieta będzie pokrywać pełne zapotrzebowanie
pokarmowe, zarówno dorosłego człowieka, jak i dziecka. Nawet zawodowi sportowcy rezygnują
ze spożycia mięsa, udowadniając, że wegetarianie mogą prowadzić zdrowe, w pełni aktywne
życie.


Bardziej radykalną odmianę wegetarianizmu stanowi weganizm. Polega on na wykluczeniu z
codziennego jadłospisu nie tylko mięsa, ale także wszystkich produktów odzwierzęcych - jajek,
mleka, masła czy miodu.


Powody przejścia na wegetarianizm i weganizm
• Dbanie o dobro zwierząt - to główna motywacja ludzi decydujących się na wegetarianizm.
Decyzja o diecie roślinnej to mały krok do ograniczenia niehumanitarnej produkcji mięsa.
• Troska o środowisko naturalne - przemysł mięsny wykorzystuje aż 70% światowych zasobów
wody. To znacznie więcej niż wszystkie fabryki oraz wielkie metropolie razem wzięte.
Dodatkowo ma wpływ na wycinkę miliardów drzew. Masowa hodowla bezpośrednio przyczynia
się także do globalnego ocieplenia czy wyginięcia zagrożonych gatunków.
• Zdrowie - badania wykazały, że zbilansowana dieta wegetariańska ma liczne korzyści
zdrowotne. Zapewnia zwiększenie ilości błonnika, witamin, potasu, magnezu i nienasyconych
kwasów tłuszczowych. W efekcie prowadzi do dłuższego życia i pozwala zmniejszyć ryzyko
wielu poważnych chorób, szczególnie związanych z rozwojem cywilizacji.

Wegańskie i wegetariańskie restauracje
Ze względu na rosnącą popularność diety roślinnej, wegetariańskie i wegańskie restauracje
znajdują się już we wszystkich dużych miastach. Oferują różnorodne dania na bazie warzyw i
owoców. Ciekawe menu sprawia, że także mięsożercy chętnie wybierają roślinne potrawy. To
ciekawy pomysł dla przedsiębiorczych osób, które pragną rozkręcić swój własny biznes.
Wprowadzanie do karty wegetariańskich i wegańskich dań to już norma dla właścicieli
tradycyjnych restauracji. Dzięki temu klient uniknie rozczarowania i nie będzie musiał zmieniać
lokalu, aby zjeść posiłek zgodny ze swoją dietą. To rozwiązanie niezwykle cenione na rynku, a
restauracje, które myślą o wegańskich klientach zbierają zazwyczaj pozytywne opinie i poszerzają
grono stałych klientów.

Co serwować wegańskim klientom?
Dieta na bazie warzyw i owoców, wbrew pozorom, daje szerokie możliwości przygotowania
posiłków. Od klasycznych dań z roślinnymi zamiennikami do oryginalnych, nietypowych potraw.
Warto przemyśleć ofertę, aby była spójna i zainteresowała potencjalnego klienta.
• Substytuty mięsa - wiele osób decyduje się na wegetarianizm z powodów etycznych i
ekologicznych, a nie ze względu na walory smakowe. Tacy ludzie często poszukują potraw,
które chociaż w pewnym stopniu odzwierciedlają smak mięsa. Wegańskie parówki, steki oraz
kotlety cieszą się niesłabnącą popularnością. Do wyrobu zamienników mięsa najczęściej
wykorzystuje się rośliny strączkowe, soczewicę, seitan, ryż czy tofu. To wciąż niszowa
propozycja, a choćby wegański kebab na pewno zaintryguje i przyciągnie amatorów roślinnej
diety.
• Zamienniki nabiału - w przypadku wegan ważne jest wykluczenie z potraw także mleka
krowiego, masła i jaj. Wegańskie lokale oferują ciasta, zupy, makarony czy lody z substytutami
pochodzenia roślinnego. Jest to niemałe wyzwanie dla restauratorów, ale po wypracowaniu
dobrych przepisów na bazie ryżu, orzechów i roślin strączkowych, alternatywne dania mogą
być równie dobre jak tradycyjne opcje. Weganie z pewnością docenią, że mogą znowu
delektować się ulubionymi potrawami bez naruszania żywieniowych restrykcji.
• Warzywa i owoce w każdej postaci - tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sałatki, sushi,
falafel, hummus, zupy, wrapy, makarony… Dania z kuchni polskiej, amerykańskiej czy
azjatyckiej… Warto dostosować wegańskie menu do klasycznej oferty naszego lokalu, aby
wszystko łączyło się w zwartą całość.

Na co zwrócić uwagę prowadząc wegańską restaurację?
• Naturalne produkty - dieta roślinna często łączy się z ekologicznym stylem życia. Aby
przyciągnąć klientów, zdobyć uznanie i dobre opinie należy wpasować się w biologiczne
standardy. Podstawą są świeże warzywa i owoce z naturalnych, sprawdzonych upraw. Poza
tym istotne jest ograniczenie konserwantów, chemicznych nawozów i przetworzonych
półproduktów.
• Odpowiedni sprzęt - w lokalach gastronomicznych nie obejdzie się bez profesjonalnego
wyposażenia kuchni, które ułatwi przygotowanie smacznych potraw w wysokiej jakości. W
przypadku wegańskiego menu ważne są urządzenia do obróbki warzyw - szatkownice,
krajalnice do pomidorów czy obieraczki do ziemniaków. Przydatny może okazać się także
garnek do gotowania szparagów oraz odpowiednie grille i patelnie.
• Chwytliwa nazwa oraz logo - dobrze, aby kojarzyły się z roślinnym jedzeniem, były proste i
rozpoznawalne. Przedrostki „vege” czy „bio” w nazwie są już oklepane i nie zostaną
zapamiętane przez klienta. Warto postawić na humor i grę słów.
• Reklama - większość docelowych klientów wegańskich lokali to młodzi ludzie korzystający z
mediów społecznościowych. Chcąc zdobyć popularność warto zainwestować w promocję na
Instagramie i Facebooku. Ciekawym rozwiązaniem będzie także wstawianie ciekawostek
dotyczących weganizmu, ekologii i zdrowego stylu życia. Im więcej wartościowych,
tematycznie zbliżonych treści tym większe grono odbiorców. Wpadające w oko grafiki z
interesującymi treściami często są masowo udostępniane przez obserwatorów szybko i bez
większego wysiłku powiększając grono odbiorców.

Szatkownica

Wegetarianizm w gastronomii
Warto pamiętać, że podstawą piramidy zdrowego żywienia są warzywa i owoce. Wyżej znajdują
się produkty zbożowe i mleczne, a mięso figuruje dopiero na przedostatniej pozycji. Dlatego
właśnie wcale nie powinno być podstawą naszej diety. Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz
produktów, który możemy wykorzystać na co dzień do przygotowania bezmięsnych,
pełnowartościowych posiłków. Warto pamiętać o wegańskich klientach zakładając lokal
gastronomiczny lub rozwijając już istniejący biznes. Takie rozwiązanie może przynieść duże
korzyści dla naszej marki, a co najważniejsze zdrowie i formę dla naszych klientów.

Polecane przez nas produkty ułatwiające przygotowanie dań wegetariańskich lub wegańskich:

Szatkownice elektryczne do warzyw zobacz produkt ->>>

Garnek do szparagów zobacz produkt ->>>

Piece konwekcyjnoparowe - zobacz produkt ->>>

Kutry - zobacz produkt ->>>

Wyciskarki - zobacz produkt ->>>

Profesjonalne garnki - zobacz produkty ->>>

 mikser


Ostatnio na blogu

Promocje i aktualności
Zgrzewarka do tacek HENDI
Promocje i aktualności
Gofrownica na warsztacie
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.Ok